FORGOT YOUR DETAILS?

Kampioenschapsclubmatch (KCM)

Deze mooie show wordt altijd gehouden in mei. Altijd gezellig om mee te doen of te komen kijken. Iedereen installeert zich met tentjes, stoeltjes, matjes en benches vanaf 8 uur in de ochtend op een lekker plekje in de daarvoor aangewezen vakken rond de showringen.

Rond 9.30 uur trappen we af en worden in beide ringen eerst de puppen en daarna de teven en reuen gekeurd. De Flatcoated Retrievers worden per klasse door een keurmeester beoordeeld op exterieur en gangwerk volgens de rasstandaard. Per klasse worden er vier honden geplaatst. Elke eerst geplaatste hond met de kwalificatie 'uitmuntend', gaat door naar de erering. Daar worden de beste reu en de beste teef gekozen. Vervolgens wordt uit deze twee uiteindelijk 'De beste Flatcoated Retriever van het jaar' gekozen. Deze mag zich de Clubwinnaar noemen! De beste reu en beste teef komen ook nog in aanmerking voor het dubbele CAC (Certificat d'Aptitude au Championnat).

Er is de hele dag wat te doen. Er zijn kraampjes waar gewinkeld kan worden en er is een horeca aanwezig om goed voor de inwendige mens te zorgen. Het is een gezellige dag om bij te kletsen met oude bekenden. Voor mensen die zich willen oriënteren is het een uitstekende manier om kennis te maken met de Flatcoated Retriever en de FRC.

De KCM wordt georganiseerd volgens het Kynologische Reglement (en met toestemming) van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. 

ZET ALVAST IN JE AGENDA

De KCM 2025 is (onder voorbehoud) op zaterdag 25 mei in Werkendam

Keurmeesters:

Reuen/Dogs - worden in 2025 bekend gemaakt
Teven/Bitches - worden in 2025 bekend gemaakt

Inschrijving kan vanaf 2025.

Kom je voor het eerst naar de KCM?

Tijdens de KCM wordt best wat van jou en je hond gevraagd en het is best een uitdaging om alles meteen goed te doen. Mooi ontspannen lopen en rustig met zo'n mooie zwaaiende staart staan vraagt wat oefening van handler en hond. De FRC organiseert elk jaar in april en mei ringtrainingen in combinatie met exterieurkeuringen. Het is vaak een goede generale. Ook organiseren we online bijeenkomsten vooral voor mensen die voor het eerst komen. We leggen van A tot Z uit wat je kunt verwachten en geven graag antwoord op al je vragen. De rintrainingen en onlinebijeenkomsten zijn te vinden bij de evenementen op deze website. 

Wellicht is het volgen van een cursus ‘ringtraining’ een goed idee? Bekijk eens wat filmpjes of ga eens bij een show of keuringen kijken. De fokker of kynologenvereniging kunnen ook meer vertellen. 

Niets is mooier dan een stralende flatcoated retriever! Een attente en nette hond is een fantastisch gezicht. En dat vindt de keurmeester ook.  Denk dus ook aan een goede trimbeurt een paar weken voor de show. Laat dat doen door iemand die verstand heeft van het trimmen van Flatcoated Retrievers.  Op de dag zelf kan het handig zijn om een borstel of kam bij je hebben en zorg dat hij voordat hij de ring in gaat zijn behoefte heeft gedaan. En, die lekkere duik in het water mag pas nadat hij in de ring heeft staan glanzen.

De KCM is een buiten evenement. Niets is zo veranderlijk als het weer in Nederland en dus is het verstandig rekening te houden met de weersvoorspellingen. Gaat het regenen, denk dan aan het meenemen van een overkapping zodat je lekker droog blijft. Wordt het zonnig, denk dan bijvoorbeeld aan een parasol voor de nodige schaduw.

Op de dag zelf ben je vanaf 8.00 uur van harte welkom. Wij begrijpen goed dat de eerste keer best spannend is.  Vrijwilligers van de FRC staan bij de informatiestand klaar om je wegwijs te maken. Vraag ook gerust om hulp tijdens de KCM.

Heb je nog vragen over de KCM? Je kunt ook nog mailen naar kcm@frc-nl.com

Klassenindeling voor inschrijving

Bij het bepalen in welke klas je hond thuishoort, is de dag waarop de hond geshowd wordt beslissend.

De indeling is als volgt:

Individuele klassen 

 • JONGSTE PUPPYKLASSE - 4 tot 6 maanden
 • PUPPYKLASSE - 6 tot 9 maanden
 • JEUGDKLASSE - 9 tot 18 maanden
 • TUSSENKLASSE - 15 tot 24 maanden
 • OPEN KLASSE - vanaf 15 maanden
 • GEBRUIKSHONDENKLASSE - vanaf 15 maanden
 • KAMPIOENSKLASSE - vanaf 15 maanden
 • VETERANENKLASSE - vanaf 8 jaar
 • FOKKERSKLASSE- Vanaf 9  maanden,  door  exposant  gefokt

Collectieve klassen

 • FOKKERIJKLASSE - Minimaal 3,  maximaal 5  honden van  zelfde fokker,  mogelijk  verschillende  eigenaren
 • KOPPELKLASSE - Reu en teef  van dezelfde eigenaar
 • NAKOMELINGENKLASSE - Reu of teef  met minimaal 3, maximaal  5 eerste generatie nakomelingen

 

Bekijk hier het programma.

Achter de wisselbekers die worden uitgereikt op de KCM schuilen mooie verhalen. Lees hier over de Lucky Trofee, de Justin Bokaal en de Koerstrofee.

 

 

"Toen ik voor het eerst met Finn meedeed met de show, ben ik bijtijds begonnen met het netjes staan en lopen. Er komt best wel wat bij kijken. Met stoeltje, parasol, spullen voor Finn en een goed humeur kwamen we het terrein op. Ik vond het gelijk al leuk. Gelukkig deden ook de broers en zussen van Finn mee, dus dat werd al gauw een gezellig clubje. De sfeer was super met allemaal mooie viervoeters, prachtig weer, een mooie locatie en veel gezelligheid."
2019 - Ariette, Marc en Finn

TOP