FORGOT YOUR DETAILS?

Kampioenschapsclubmatch (KCM)

Deze mooie show wordt altijd gehouden op de zondag na Hemelvaart. In de ringen worden, verdeeld over de dag, worden alle deelnemende Flatcoated Retrievers - in alle leeftijdsklassen, van pup tot veteraan - geshowd. De keurmeesters beoordelen op exterieur en gangwerk. Aan het begin van de dag zoeken alle exposanten een leuke plek om hun tentje op te slaan. Er zijn kraampjes waar gewinkeld kan worden en er is een horeca aanwezig om goed voor de inwendige mens te zorgen. Het is een gezellige dag om bij te kletsen met oude bekenden. Voor mensen die zich willen oriënteren is het een uitstekende manier om kennis te maken met de Flatcoated Retriever en de FRC.

De Flatcoated Retrievers worden per klasse door een keurmeester beoordeeld volgens de rasstandaard. Per klasse worden er vier honden geplaatst. Elke eerst geplaatste hond met de kwalificatie 'uitmuntend', gaat door naar de erering. Daar worden de beste reu en de beste teef gekozen. Vervolgens wordt uit deze twee uiteindelijk 'De beste Flatcoated Retriever van het jaar' gekozen. Deze mag zich de Clubwinnaar noemen! De beste reu en beste teef komen ook nog in aanmerking voor het dubbele CAC (Certificat d'Aptitude au Championnat).

De KCM wordt georganiseerd volgens het Kynologische Reglement (en met toestemming) van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. 

De KCM 2023 is op 21 mei in Werkendam.

Inschrijven kan via de website Onlinedogshow tot 9 mei!

Komt u voor het eerst naar de KCM?

Tijdens de KCM wordt best veel van u en uw hond verwacht. Het is niet makkelijk om alles meteen goed te doen maar gelukkig kunt u sommige dingen voorbereiden.

U kunt thuis al enkele onderdelen oefenen zodat u hond tijdens de KCM vrolijk en lekker ontspannen blijft. Het mooi voorbrengen en presenteren aan de keurmeester is een kunst die wel wat oefening vraagt. Ook uw hond moet leren op een bepaalde manier te lopen en te staan. De keurmeester bekijkt en voelt de hond. Wellicht is het volgen van een cursus ‘ringtraining’ een goed idee? Bekijk eens wat filmpjes of ga eens bij een show of keuringen kijken. Uw fokker of kynologenvereniging kan misschien ook meer vertellen. In april wordt er door de FRC ook een ringtraining in Nieuwegein georganiseerd. Op onze evenementenpagina is deze te vinden. De inschrijving daarvoor gaat eind februari open.

Niets is mooier dan een stralende flatcoated retriever! Een attente en nette hond is een groot genot om naar te kijken. En dat vindt de keurmeester ook.  Denk aan een goede trimbeurt een paar weken voor de show. Laat dat doen door iemand die verstand heeft van het trimmen van Flatcoated Retrievers.  Op de dag zelf kan het handig zijn om een borstel of kam bij je hebben en zorg dat hij voordat hij de ring in gaat zijn behoefte heeft gedaan. En, die lekkere duik in het water mag pas nadat hij in de ring heeft staan glanzen.

De KCM is een buiten evenement. Niets is zo veranderlijk als het weer in Nederland en dus is het verstandig rekening te houden met de weersvoorspellingen. Gaat het regenen, denk dan aan het meenemen van een overkapping zodat u lekker droog blijft. Wordt het zonnig, denk dan bijvoorbeeld aan een parasol voor de nodige schaduw.

Op de dag zelf bent u vanaf 8.00 uur van harte welkom. Wij begrijpen goed dat de eerste keer best spannend is want niet alles is meteen even duidelijk. Vrijwilligers van de FRC staan bij de informatiestand klaar om u wegwijs te maken. Vraag ook gerust om hulp tijdens de KCM.

Heeft u nog vragen over de KCM? U kunt ook nog mailen naar kcm@frc-nl.com

Klassenindeling voor inschrijving

Bij het bepalen in welke klas u hond thuishoort, is de dag waarop de hond geshowd wordt beslissend.

De indeling is als volgt:

Individuele klasssen 

 • JONGSTE PUPPYKLASSE - 4 tot 6 maanden
 • PUPPYKLASSE - 6 tot 9 maanden
 • JEUGDKLASSE - 9 tot 18 maanden
 • TUSSENKLASSE - 15 tot 24 maanden
 • OPEN KLASSE - vanaf 15 maanden
 • GEBRUIKSHONDEN KLASSE - vanaf 15 maanden
 • KAMPIOENSKLASSE - vanaf 15 maanden
 • VETERANENKLASSE - vanaf 8 jaar
 • FOKKERSKLASSE- Vanaf 9  maanden,  door  exposant  gefokt

Collectieve klassen

 • FOKKERIJKLASSE - Minimaal 3,  maximaal 5  honden van  zelfde fokker,  mogelijk  verschillende  eigenaren
 • KOPPELKLASSE - Reu en teef  van dezelfde eigenaar
 • NAKOMELINGENKLASSE - Reu of teef  met minimaal 3, maximaal  5 eerste generatie nakomelingen

"Toen ik voor het eerst met Finn meedeed met de show, ben ik bijtijds begonnen met het netjes staan en lopen. Er komt best wel wat bij kijken. Met stoeltje, parasol, spullen voor Finn en een goed humeur kwamen we het terrein op. Ik vond het gelijk al leuk. Gelukkig deden ook de broers en zussen van Finn mee, dus dat werd al gauw een gezellig clubje. De sfeer was super met allemaal mooie viervoeters, prachtig weer, een mooie locatie en veel gezelligheid."
2019 - Ariette, Marc en Finn

TOP