Wisselbekers op de KCM

Op de KCM worden drie wisselbekers uitgereikt, elk met een eigen verhaal. Lees hier de bijzondere historie van de bokalen.

 

De Lucky Trofee van Maaike Kort voor de beste jongste puppy

In 2009 werden twee pupjes uit haar Lucky-nestje eerste geplaatst in de – wat toen – Babyklasse heette. Het reutje Jackanape’s That’s Lucky “Homer” en het teefje Jackanape’s Happy Go Lucky “Lizzy”. Homer werd in de erering verkozen tot Beste Baby van het Ras. Voor alle klassen waren er speciale prijzen, maar toen nog niet voor de Beste Baby. Maaike:  “Het leek mij erg leuk om ook voor deze jongste groep (eerst Baby, nu Jongste Puppy) een extra trofee in het leven te roepen. Dat gebeurde dus in 2010, een wisseltrofee vernoemd naar mijn Lucky-pupjes: de Lucky Trofee! Gewoon een extraatje, een aardigheidje voor de kleinste, want die baby’s zijn gewoon te leuk! En wie weet een stimulans om nog eens te showen.”

Maaike heeft leuke herinneringen aan uitreikingen. Zo ging het bij de eerste uitreiking in 2010 tussen broer en zus, net zoals het jaar ervoor bij haar Lucky-pups en ook in 2015 was dat het geval. “Dat maakte het voor mij wel extra bijzonder. Ik heb geprobeerd om de winnaars door de jaren heen te volgen. Een aantal heb ik nog regelmatig gezien of zag ik terug bij uitslagen van shows en/of jachtproeven of gewoon op Facebook. Mooi om te zien dat sommige kampioen werden of dat ze nakomelingen kregen, maar ook verdrietig om te lezen als ze overleden waren. Er is één teefje dat mij in het bijzonder is bijgebleven: de winnares van 2013 ‘Söklustens All Inclusive at Greenyard’. Zoals zij door de ring ging, zo blij, zo vrij, zo lief. Een heerlijk Flatje!”

Maaike heeft even gezocht naar een mooie trofee. Het is een prachtig beeldje van kunstenares en Flatcoat-liefhebber Ann Kilminster (www.annfineart.co.uk). Het beeldje is, hoe kan het ook anders, een jonge Flatcoat. Het beeldje mag de winnaar een jaar lang in bezit houden, daarna moet het weer worden ingeleverd voor de volgende winnaar. Uiteraard hoort er ook een blijvend aandenken bij het winnen van de trofee en dat is een beker met een foto er op van Maaikes eigen Lizzy.

 

Justin Bokaal – wisselbeker voor de oudste geplaatste Veteranen reu en teef

Hans en Len de Goede reiken de Justin Bokalen en aandenken voor het eerst uit op de  KCM in 1996. De naam van de bokaal is een eerbetoon aan hun eerste reu Swallowsflight Black Justin ‘a once in a lifetime dog’, door Leonie Galdermans gefokt. Justin haalde veel showtitels. Hij overleed in 1991. Hans en Len de Goede willen heel graag elke KCM de veteranen in het zonnetje zetten en daarmee ook graag andere eigenaren stimuleren om met een veteraan uit te komen op de show.
We hebben Len en Hans gevraagd naar hun mooiste herinneringen. “Alle uitreikingen zijn mooi, blije en verbaasde eigenaren. De verbazing is veelal bij de jongere generatie Flateigenaren. Het is altijd aandoenlijk om zo de oudere Flats in het zonnetje te mogen zetten. Omdat niet altijd de oudst geplaatste hond ook de oudst ingeschreven en aanwezige hond is, hebben wij besloten aan deze oude honden een rozet uit te reiken. De bokalen zijn verschillend van elkaar, voor de reu is de bokaal wat forser dan de wat slankere versie voor de teef. De bokalen komen van Rob en Ellen de Hoogh van TNES Trophies & Show Ribbons. Zij verzorgen ook het graveerwerk. We laten elke naam zelf op de plaatjes graveren. Wij zorgen ook dat de compleet gegraveerde plaatjes naar de winnaars verzonden worden.”

De Justin Bokalen worden ook dit jaar weer uitgereikt aan de oudste geplaatste Flatcoated Retriever reu en teef (met minimaal de kwalificatie ZG). Als de eigenaar van de winnende Flatcoated Retriever in het buitenland woont, mag deze de Justin Bokaal niet meenemen. Als blijvende herinnering krijgen die winnaars van de Justin Bokaal alleen het aandenken. Flatcoated Retrievers die drie maal de Justin Bokaal hebben gewonnen, mogen deze behouden. Ook is er voor de oudste ingeschreven en aanwezige reu en teef een speciale rozet.  

 

Koerstrofee – wisselbeker voor de clubwinnaar

Jan Anton Koers reikt vanaf 2007 de Koerstrofee uit. Deze trofee is een wisselprijs en bestemd voor de winnaar van de KCM. De trofee draagt zijn achternaam als een herinnering aan zijn jaren als voorzitter van de FRC.
Op de vraag naar zijn leukste herinneringen en wat hij met de trofee wil uitdrukken benoemt Jan Anton Koers: “Het is een prachtige weergave van een Flatcoat. Het beeld komt uit Engeland en Feldman heeft hem op een voetstuk gezet. Ik heb wel eens leuke discussies met buitenlandse winnaars gehad die graag de trofee mee naar huis wilden nemen.”