FORGOT YOUR DETAILS?

Standaard Jacht Proef (SJP)

Een SJP valt onder het reglement van ORWEJA. Tijdens een SJP zijn de proeven altijd hetzelfde en een beetje vergelijkbaar met de CDD-proeven. De opzet van de proeven is gewijzigd in 2019. Op SJP’s (uitleg en video’s) zie je hoe de proeven er uit zien. Je weet van tevoren wat je te wachten staat en je kunt daar dus strak op trainen, zij het dat de terreinen en de omstandigheden waarin de wedstrijden plaatsvinden natuurlijk verschillen, evenals de volgorde waarin je de proeven moet lopen. 

Voor het C-diploma moet je vijf proeven afleggen, voor de B acht (dat zijn de vijf C-proeven plus nog drie B-proeven) en voor de A tien (dat zijn de vijf C- plus de drie B-proeven plus nog eens twee A-proeven). Wie met zijn hond naar een hoger niveau wil, bijvoorbeeld van B naar A, moet die dag ook altijd weer opnieuw de proeven van de voorgaande niveaus met goed gevolg afleggen, in dit geval dus de C- en de B-proeven. Kat in het bakkie, hoor ik u zeggen? Ach. Menig voorjager zal zich met gemengde gevoelens die dag herinneren dat zijn hond de B-proeven al stevig in the pocket had, om vervolgens toch nog te struikelen over een C-proefje.

De proeven
De tien onderdelen zijn allemaal gesimuleerde situaties uit de praktijkjacht.
Er zijn drie appèlonderdelen en zeven onderdelen waarbij de hond moet apporteren. Elke proef moet voldoende zijn. Het minimum aantal punten dat je nodig hebt voor een C-diploma is 30 (maximum is 50). Voor de B heb je minimaal 48 punten nodig (maximum is 80). Een korte beschrijving van de proef vind je bij de uitleg in het Reglement van de Jachtcommissie of op de website Orweja

Proef A: Aangelijnd en los volgen
Proef B: Uitsturen en komen op bevel
Proef C: Houden van de aangewezen plaats
Proef D: Kort apport te land
Proef E: Apport uit diep water

Proef F: Verloren apport te land
Proef G: Markeerapport te land
Proef H: Apport over diep water

Proef I: Dirigeerapport
Proef J: Sleep-apport

De proeven A t/m E vallen binnen het C-niveau.
De proeven F t/m H zijn een aanvulling voor het B-niveau.
De proeven I en J zijn een aanvulling voor het A-niveau. De hond moet eerst de dirigeerproef succesvol uitgevoerd hebben voordat hij ‘op de sleep’ mag. Het is de moeite waard om te blijven kijken naar deze spectaculaire afsluiter van de dag).

Minimale leeftijd van de hond
Hond is minimaal 9 maanden → De hond mag op voor een C-diploma.
Hond is minimaal 12 maanden → De hond mag op voor een B-diploma.
Hond is minimaal 18 maanden → De hond mag op voor een A-diploma.

SJP’s van de FRC
Elk jaar organiseert de Jachtcommissie een aantal SJP’s.
De locaties zijn vaak dezelfde, namelijk Oldenzaal en Weerslo.
Verspreid over het land zijn er meer SJP’s waarvoor je je kunt inschrijven.

Inschrijven
Op de website van de ORWEJA kun je een persoonlijk account aanmaken dat je gebruikt voor de inschrijvingen van alle jachthondenevenementen die onder de vlag van de ORWEJA georganiseerd worden. De inschrijving voor SJP’s en MAP’s gaat meestal rond 1 juni open en dan moet je er vaak snel bij zijn.

TOP