FORGOT YOUR DETAILS?

Direct naar

Van training naar wedstrijd

Samen werken met de baas. Dat is wat een Flatcoated Retriever het liefst doet. Hij zal veel sporten leuk vinden als hij ze maar samen met zijn baas kan doen. Er zijn heel veel hondensporten, zoals agility, speuren, detectie, treibball etc. Een Flatcoat vindt het allemaal leuk om te doen.

De Flatcoated is in hart en nieren een retriever; een jachthond voor het werk ‘na het schot’ die van nature de behoefte heeft om iets te halen en terug naar de baas terug te brengen. De Flatcoated wordt, weliswaar op beperkte schaal, ingezet voor de jacht, maar niet alle baasjes krijgen de kans om als voorjager met hun hond mee te kunnen op praktijkjacht. Bovendien zijn er ook heel veel mensen die los van de jacht heel graag invulling geven aan natuur van de Flatcoated. Voor die voorjagers zijn er gelukkig genoeg praktijksimulaties. Er is een groot aanbod aan jachttraining, wedstrijden, proeven en workshops. Vanwege dat grote aanbod kan de nieuwbakken baas wel een routekaart gebruiken op zijn ontdekkingsreis van puppy(jacht)training naar jachtwedstrijden.

Puppytrainingen
Jachttraining is gericht op de werkfunctie van de Flatcoated. Omdat ‘retrieven’ in aanleg aanwezig is, zijn specifieke vaardigheden (al vanaf 9 weken) goed aan te leren. Belangrijk is dat dit spelenderwijs en zonder druk wordt opgebouwd. Er zijn puppytrainingen die naast gehoorzaamheid ook de eerste beginselen van de jachttraining bevatten, zodat doorstroming naar een vervolg binnen de jachttraining soepel verloopt. Een puppycursus gericht op de basisgehoorzaamheid en socialisatie kan als start natuurlijk ook. Na zo’n basiscursus kun je er dan alsnog voor kiezen verder te gaan met jachttraining. Wat je ook kiest, het is in ieder geval aan te raden samen met je pup naar cursus of training te gaan.

Jachttrainingen
Jachttrainingen worden overal aangeboden, voor zowel de beginnende als de zeer ervaren voorjager. De belangstelling voor jachthondentraining en deelname aan jachthondenwedstrijden is de laatste jaren explosief gegroeid. Het deelnemersveld is groot, evenals de vraag naar trainers en trainingsfaciliteiten. Bij het zoeken naar een geschikte training is het belangrijk dat je kijkt wat het beste bij jou en jouw Flatcoat past. Enkele tips en vragen om vooraf over na te denken:

 

  1. Begin met lezen over de Flatcoated Retriever 
  2. Vraag andere voorjagers naar ervaringen
  3. Zoek in je omgeving naar een jachthondenschool; maak persoonlijk kennis en ga kijken
  4. Wordt er individueel getraind of in groepen? Ga niet in te grote groepen trainen: 4 tot 6 is voor puppyjachttrainingen groot genoeg.
  5. Wordt er op verschillende locaties getraind?
  6. Is er voldoende diversiteit binnen een training? Is er voldoende aandacht voor socialisatie?
  7. Hoe is de sfeer? Is het rustig, is er plezier, is men vriendelijk en is er aandacht en respect voor mens en dier? Wordt er zonder dwang gewerkt en worden honden en voorjagers geholpen? 
  8. Is men bekend met retrievers en in het bijzonder met Flatcoats? 
  9. Is er ruimte voor vragen en eigen inbreng?
  10. Worden er naast de praktijklessen ook theorielessen aangeboden?

 

Zowel baas als hond zullen doorgaans aan het samen trainen veel plezier beleven. Op een goed moment ben je wellicht zo ver dat je ook aan wedstrijden gaat denken. Wanneer ben je klaar voor een wedstrijd? 

Een goede trainer kan je helpen daarover een inschatting te maken. Om mee te doen in de beginnersklasse (zie ook Jachtwedstrijden) moet je hond steady zijn, kunnen volgen, een apport willen ophalen en terugbrengen en hij moet het water aan willen nemen. Houd er rekening mee dat deelname aan een eerste wedstrijd op jou en ook op je hond best wat indruk kan maken. Ga daarom misschien eerst een keer alleen maar kijken, zonder hond en met hond. Proef eens aan de sfeer en kijk wat voorjagers doen tijdens de proeven. Het is ook best leuk om eens te ervaren hoe zo’n dag geopend wordt, hoe keurmeesters het doen en kennis te maken met verschillende mensen. Schroom vooral niet om vragen te stellen. Zeker op de dagen die de FRC organiseert, zijn er jachtcommissieleden maar ook gewone leden aanwezig die je graag te woord staan. Meld je gewoon bij het wedstrijdsecretariaat en zeg dat je komt kijken. Zij leggen je dan uit hoe je dat het beste kan doen. Houd er wel rekening mee dat ze in de vroege morgen altijd druk zijn met de inschrijvingen. 

 

Zie ook:

 Alles over werkende jachthonden. 

Alles over (internationale) jachtwedstrijden, jachtproeven en -reglementen; inschrijving voor evenementen die onder de vlag van Orweja georganiseerd worden, jaarkalender van jachtwedstrijden. 

Als je een beetje doorzoekt, stuit je vanzelf op nog veel meer Facebookgroepen, zoals Wedstrijden Retrievers en Spaniels, Workshops en Trainingen voor Jachthonden en Jachthondenproeven.

TOP