FORGOT YOUR DETAILS?

De Flatcoated Retriever

De Flatcoated Retriever is slim, initiatiefrijk, temperamentvol en speels. Hij is laat volwassen en blijft ook op zijn oude dag een speelse, vrolijke hond. Het is een echte waterrat, met een voorliefde voor modderbaden op zijn tijd.

Zijn specifieke raskenmerken maken de Flatcoated Retriever tot een fantastische hond. Deze intelligente allemansvriend is mensgericht en sociaal. Hij is dan ook graag in de buurt van mensen en wil graag samenwerken en spelen. Hij heeft behoefte aan beweging en heeft ook geestelijke uitdaging nodig. De eeuwig kwispelende staart en de behoefte om zijn affectie te uiten zijn typisch des flatcoats. In al zijn enthousiasme kan hij dan ook zomaar de kopjes van de salontafel kwispelen en als je niet uitkijkt heb je als uiting van zijn liefde een dikke lebber over je gezicht te pakken.

De werkende Flatcoat Retriever met een elegant uiterlijk

De Flatcoated Retriever is een apporterende jachthond die kan worden ingezet voor jachtwerk 'na het schot’ (‘retrieven’ betekent ‘terugbrengen’; in dit geval het geschoten wild). De Flatcoated Retriever is een veelzijdige elegant gebouwde werkhond met een schofthoogte tussen de 55 en 61 cm en zwart of bruin (lever) van kleur. Hij ziet er niet alleen mooi uit, maar zijn bouw is ook functioneel; dat wil zeggen dat zijn uiterlijk past bij zijn werkeigenschappen. Bij Flatcoats spreken we van een ‘dual purpose’ ras. Dit houdt in dat er geen onderscheid is tussen de showhond en de werkhond. Een ware flatcoat is geschikt voor beide. Met andere woorden: een flatcoat is een hond die goed presteert bij de jacht en tegelijkertijd staat te schitteren in de showring.

In deze tijd, waarin het de norm lijkt alles in recordtijd te moeten klaren, is een Flatcoated Retriever voor de jacht en voor de jachthondensport geen voor de hand liggende keuze. Immers, als het op trainen aankomt, is de flatcoat geen ‘quick fix’. Welke doelstelling je ook hebt, een flatcoat heeft meer tijd nodig dan veel andere rassen en zijn trainer meer geduld. Flatcoats zijn langzamer in volwassen worden dan veel andere retrievers. Geduld loont, want als een flatcoat eenmaal de vaardigheden heeft geleerd, is hij een fantastische jachthond.

“Flatcoats denken dat ze het beter weten dan de voorjager - en eerlijk gezegd klopt dat heel vaak”.

De elegante werker brengt het wild altijd binnen. Als de meeste anderen al door zijn naar een volgende drift zal de achtergebleven voorjager met zijn flatcoat het nog niet binnengebrachte wild alsnog ophalen. Flatcoats beschikken over het commitment, de draagkracht en het reactievermogen dat je in het werk nodig hebt. Ze hebben een zelfstandige no-nonsense stijl van werken waarbij ze geen overmatige handling van een voorjager nodig hebben.

De vraag is dus niet of de flatcoat goed genoeg is voor jou, maar of jij goed genoeg bent voor de flatcoat en het geduld kan opbrengen voor deze betrouwbare en vindingrijke jachthond. Met goede training en begeleiding kun je je in de jacht zeker onderscheiden met een Flatcoated Retriever. Investeer door tijd, geduld en energie te geven en je zult een maatje voor het leven hebben.

TOP