FORGOT YOUR DETAILS?

Pups en voeding

Pups drinken na de geboorte moedermelk. De eerste melk bevat antistoffen die de pup gedurende de eerste levensweken beschermen tegen verschillende soorten infecties. De fokker heeft de pups langzaam laten wennen aan voer en zal vast ook een advies voor je hebben als de pup mee naar huis gaat. 

Van acht tot zestien weken oud
In de leeftijd van acht tot zestien weken kunnen pups nog maar kleine porties tegelijk verwerken.
Het voer wordt dus per dag over vier keer verdeeld.

Voorbeeldschema:
1e voeding om 8:00 uur
2e voeding om 12:00 uur
3e voeding om 16:00 uur
4e voeding om 20:00 uur

Kwaliteit van het voer
Let goed op de kwaliteit van het voer, aangepast aan de grootte van het ras. De huismerken van de supermarkt zijn zeker niet aan te raden. Overleg hierover eventueel met de fokker en/of dierenarts. 

Niet te snel groeien
Te snel groeien door bijvoorbeeld voer met een te hoog calcium/fosforpercentage kunnen het nog zachte skelet van de pup, onherstelbare schade toebrengen. 

Hoeveelheid voer
Vraag aan de dierenarts of fokker hoeveel jouw pup mag eten. Op de verpakking van alle merken staan richtlijnen over de hoeveelheden die een pup ongeveer nodig heeft. Veel merken hondenvoeders hebben een eigen website met alle informatie die je nodig hebt. De ene pup zal er te weinig en een ander wellicht wat teveel aan hebben. Kijk dus goed naar de pup of hij niet te dik, maar ook niet te mager wordt. Een pup kan beter aan de magere dan aan de dikke kant zijn. Met name een te dikke pup kan last krijgen van klachten. Als een pup groeipijn heeft, voer dan enkele weken 80% van de normale hoeveelheid. De pup krijgt dan minder voedingsstoffen maar wel van de juiste samenstelling. 

Nooit voer voor volwassen honden geven
Ga in geen geval over op voer voor volwassen honden. In volwassen hondenvoer ontbreken de juiste verhoudingen en voedingsstoffen die voor een pup essentieel zijn om gezond te groeien. 

Als je pup wil niet eten…
Eet de pup brokken en wil hij niet goed eten? Voeg er dan voor de smaak per maaltijd 25 gram diepvries-vleesvoer of puppy-blikvoer van een goed merk aan toe. Na een paar weken eet de pup meestal goed. 

Vanaf zestien weken oud
Als je pup zestien weken oud is kun je overgaan op drie keer daags een maaltijd.
Vanaf de leeftijd van zes maanden kun je naar twee maaltijden per dag. Wanneer je precies kunt overschakelen op volwassen hondenvoer kun je overleggen met de fokker of dierenarts. Op de verpakking van het hondenvoer staat hierover ook voedingsadvies. 

Geleidelijk aanpassen
Veel merken hebben een eigen website met alle informatie die je nodig hebt. Zorg ervoor dat voerverandering geleidelijk gaat omdat uw hond anders diarree kan krijgen. Gedurende een aantal dagen voert u het nieuwe voer vermengd met het oude voer, waarbij u het oude voer per dag vermindert en de hoeveelheid nieuw voer verhoogt.

Beloningsbrokjes
Veel eigenaren geven tussendoortjes en beloningen zoals bijvoorbeeld kaas in de puppytraining en thuis tijdens het oefenen. Dit verstoort echter het zo zorgvuldig samengestelde evenwicht van het gewone voer. Beter kunt u dus als beloning zoveel mogelijk de brokjes van het dagelijkse voer gebruiken.

TOP