FORGOT YOUR DETAILS?

De eerste weken met je pup

Pups leren in het nest al heel veel en doen vanaf dat ze opgehaald worden door hun nieuwe baas heel veel indrukken op. De wereld is ineens een stuk groter en daarmee dus ook een stuk onzekerder. Het begint al met het ritje in de auto naar een nieuw huis en kennismaken met een een nieuwe omgeving. Iedereen kijkt uit naar de komst van de pup. Kinderen staan te trappen en lopen over van enthousiasme en je wil misschien ook zelf al direct met hem aan de slag. In ieder geval ben je bezig het zo goed mogelijk voor die kleine hummel te doen. 

We nemen je mee naar de eerste weken van jouw pup en hopen dat we kunnen helpen in wat je zoals tegenkomt en wat handig en verstandig is. 

Rust
Thuis aangekomen is het belangrijk dat hij leert waar zijn rustplaats is. Zorg ook voor een vast plekje waar hij drinkt en te eten krijgt. Het is voor je pup een spannende overgang om vanuit zijn warme, veilige nestomgeving ineens zonder zijn moeder en broers en zusjes in zijn nieuwe huis te komen. Overal lees je hoe belangrijk socialisatie is, maar doe het vooral rustig aan. Verlang de eerste paar dagen nog niet te veel van de pup. Er zijn binnenshuis al zoveel nieuwe prikkels waaraan hij moet wennen, zorg daarom eerst, voordat je echt met hem op pad gaat, dat hij in en om je huis vertrouwd is en weet dat hij nu bij jou hoort.

Hoe leuk is het voor de kinderen om zo’n klein hondje in huis te hebben. Doe het ook met de kinderen rustig aan, laat ze niet achter het pupje aanrennen. Leer samen hoe je rustig kunt doen en laat de pup slapen als hij lekker in de bench of zijn mand ligt. 

De eerste nacht
Het is voor je pup heel fijn als je de eerste nacht(en) dicht bij hem in de buurt bent. Nog nooit eerder heeft hij alleen geslapen en heeft dus geruststelling nodig.  

Er zijn verschillende manieren om die eerste nachten goed door te komen. Om te beginnen kun je de pup natuurlijk mee naar boven nemen en naast je bed in een kartonnen doos of bench leggen. Dan kun je gewoon in bed slapen. Even je hand uitsteken zodat de pup jou kan ruiken en voelen. Jouw ademhaling heeft op zichzelf al een kalmerend effect op je pup. Een eigen dekentje  met de geur uit het nest kan de pup ook helpen zich snel vertrouwd te voelen. Er vanuit gaande dat de pup toch ook uiteindelijk moet wennen aan zijn eigen plek elders in huis kan het ook goed zijn om direct te laten slapen op de door jouw bedachte plek in een bench of mand. Je kunt bij hem gaan liggen op de bank of op een matras. Kies je voor een matras in de buurt van de bench, dan kun je er in een paar nachten steeds verder vanaf gaan liggen terwijl de pup op zijn eigen vertrouwde plaats blijft.

Er uit om een plas te doen 
De eerste nachten zijn vaak ook nog te lang om een plasje op te houden. Zodra het hondje wakker wordt en blijft piepen ben je er om hem direct onder de arm mee naar buiten te nemen. Zet hem op een geschikte plek buiten en de pup zal meteen gaan plassen (vanwege het temperatuurverschil).  Daarna de pup weer oppakken en meteen in de bench doen en het licht weer uit. Geen aandacht meer geven. Zo leert hij dat het geen speeltijd, maar slaaptijd is. Hij leert op deze manier langer door te slapen. 

Alle pups worden zindelijk en kunnen op een goed moment alleen slapen, het is een kwestie van geduld hebben. Zie daarover verder het hoofdstukje over zindelijkheid op deze pagina. Deze ondersteuning van de eerste nacht(en) is een grote stap naar een hechte vertrouwensband tussen baas en hond. 

Bench
Vanaf het begin dat hij in huis is, probeer je voor je pup een eigen veilige en rustige plek te creëren. Zeker met (kleine) kinderen thuis is dat nodig. Een bench is daarvoor heel geschikt. Soms gebeurt het dat een pup de bench niet gemakkelijk of helemaal niet wil accepteren. Forceer het niet! 

Toch graag een bench? Zorg dat die op een rustige, vaste plek staat. Het kan helpen als je er een deken overheen legt waardoor de pup wat afgeschermd is van alles wat hij nog kan zien. Laat het deurtje open, zet het eten in de bench, leg er soms iets lekkers wat hij ruikt en wat hij op zijn eigen tempo kan oppeuzelen, een klein kluifje of een kong met iets lekkers waar hij aan kan sabbelen. Pups komen soms heel moeilijk tot rust en blijven van alles pakken. Een oplossing kan zijn een deel van de kamer met hekjes af te zetten. Daarmee zorg je voor (beperkte) bewegingsruimte en je kunt bij de pup gaan zitten en er zelf ook weer uitstappen zodat hij niet voortdurend in je sokken hangt. Bedenk dat het in elk huishouden en met elke pup weer anders kan zijn. Het is dus heel belangrijk dat je goed kijkt en aanvoelt wat je pup nodig heeft, maar ook wat jij zelf nodig hebt. De beste plaats om de bench neer te zetten is op een rustige plek, uit de tocht en niet te dicht bij de verwarming. 

Gebruik de bench om de pup te begrenzen, maar nooit om te straffen. Zo wordt het een fijne en veilige plek waar hij rust kan vinden. Want pups hebben echt nog heel veel slaap nodig, vaak meer dan ze zelf willen toegeven.

Zindelijk worden
Leer je pup direct waar de deur is om naar buiten te gaan. Je zal zien dat hij na een paar keer buiten te zijn geweest, vanzelf naar die deur zal lopen om aan te geven dat hij er uit moet. Soms met een piepje, maar soms ook heel stilletjes. Als je hem wilt leren een bepaald plekje in de tuin te gebruiken, dan kan het helpen hem de eerste paar dagen naar dat plekje te tillen en daar neer te zetten voor een plasje. Hij zal snel doorhebben dat hij daar voortaan zijn behoefte kan doen. Puppy's moeten vaak plassen. Na het slapen, na het eten, na het drinken, na het spelen en ook vaak na opwinding, zoals veel prikkels tijdens het wandelen. Het gebeurt vaak, je hebt een stukje buiten gelopen met je pup en komt thuis, gaat hij midden in de woonkamer zitten plassen. Waarom doet hij dat als hij net buiten is geweest? Dat is heel simpel, buiten gebeurt er enorm veel, er komen geurtjes zijn neus in en hij hoort en ziet van alles. Allemaal veel te leuk en spannend om de tijd te nemen voor een plas. Maar zo gauw hij thuis in zijn vertrouwde omgeving is, is er rust en tijd genoeg om eens even lekker te plassen.

Het kan helpen om een vast plekje voor de deur uit te zoeken om te plassen. Iedere keer dat je met je pup naar buiten gaat zet je hem daar even neer, gaat hij plassen benoem dan ook wat hij doet - "plasje doen" - en beloon hem ervoor. Het wandelen koppel je dan als het ware los van het plekje waar hij gewend raakt te plassen. Gebeurt er binnen toch een ongelukje, dan mag je er vanuit gaan dat je zelf niet goed hebt opgelet. Word nooit boos maar til je pup al plassend op en zet hem neer waar het wel mag. Meestal treedt er een plasrem op als je de pup optilt. Is dit niet het geval dan laten jullie samen een spoor naar de plasplek achter... jammer, maar het hoort erbij. Een pup begrijpt, net als een baby, het zindelijk worden in het begin nog niet en zal niet expres zijn behoefte in huis doen. Een pup wil juist alles in het werk stellen om zijn nieuwe eigenaar een plezier te doen. Dus straf de pup niet. De pup kan geen verband leggen tussen de oorzaak en dit gevolg. Het maakt de pup alleen maar onzeker. Ook het alsnog buiten zetten na de misdaad is zinloos, voor het hondje verwarrend en angstig. Hij zal er alleen kou door vatten terwijl hij bibberend zijn onbegrepen straf uitzit. Reken erop dat er per dag vele plasjes komen en zeker twee of drie ‘grote boodschappen’. Bij een regelmatige voeding komt ook hierin regelmaat. Hierop kun je anticiperen bij de zindelijkheidstraining. 

Gedurende de dag ben je vooral goed aan het opletten wanneer je pup moet plassen. Je kunt daarop anticiperen door hem iedere keer als hij wakker wordt, gegeten of gespeeld heeft, op zijn plasplekje te zetten. Ook ‘s nachts kun je er op anticiperen. Merk je bijvoorbeeld dat hij rond 3 uur elke nacht begint te piepen, dan is het handig om dit moment voor te zijn door zelf de wekker te zetten op kwart voor 3. Je gaat je pup halen en zet hem op het vaste plekje. Als hij geplast heeft, breng je hem weer terug naar de bench.

“Nachtelijke uitstapjes zijn geen feestjes!"

Denk aan het motto “wat aandacht krijgt groeit”. Wacht je zijn gepiep af, dan wordt dat het gedrag waar je meer van krijgt – je pup legt snel de relatie tussen piepen en jouw komst. Geleidelijk aan zet je de wekker steeds iets later. Je leert je pup immers dat je hem wakker maakt om te plassen en onbewust zal hij daar op wachten. Bestraf de hond niet als hij in huis of in de bench heeft geplast. Als je overdag net te laat bent, pak hem dan toch zo snel mogelijk op. Het oppakken zorgt er vaak voor dat hij even ophoudt met plassen, en je kan hem dan alsnog snel buiten zetten.

Socialiseren en leren 
Honden leren hun hele leven en doen natuurlijk als ze jong zijn heel veel nieuwe indrukken op. Bij de fokker heeft je pup geleerd om met zijn nestgenoten om te gaan, correcties van zijn moeder te accepteren als hij te ver ging, en natuurlijk alles wat de fokker hem heeft laten ervaren. Zijn nieuwe thuis is voor de pup een enorme verandering waar hij op deze leeftijd snel aan went. Eerst in en om het huis, en als hij aan jullie en zijn nieuwe omgeving gewend is gaan jullie samen zijn wereld steeds groter maken.

Een handige tip is om je eigen dagelijkse routine en de routine van je gezin eens onder de loep te nemen. Hoe ziet een dag er uit? Hoe laat staan we normaal gesproken op? Wanneer moeten de kinderen de deur uit? Wie is er wanneer thuis? Welke geluiden maken we in en buitenshuis (denk daarbij ook aan klappende tuinhekjes en piepende garagedeuren)? Kijk vervolgens eens naar deze routine door de ogen van jouw pup. Welke dingen komt hij allemaal tegen? Ga je bijvoorbeeld regelmatig naar paarden (kippen, geiten…) dan is het handig om hem de komende weken eens mee te nemen. Heb je in de buurt veel drukte dan is het goed om je pup op een veilige afstand kennis te laten maken met die drukte. Zo kan je een heel rijtje op papier zetten: kinderen, katten, auto, stofzuiger, televisie, drumstel, opvang etc. 

Er is heel veel informatie te vinden over hoe honden leren. Onder het motto “alles wat aandacht krijgt groeit” zal je pup het gedrag dat beloond wordt graag herhalen. Dat is goed nieuws, maar ook oppassen geblazen. Want ook negatieve aandacht is een bekrachtiging van gedrag.

Eten geven en bedelen
Het is ook handig om structuur en voorspelbaarheid aan te brengen in het eten. Bijvoorbeeld door op vaste tijdstippen te eten. Op deze manier komen er in het leven van uw pup al gauw enkele vaste voorspelbare punten en daar heb je bij de opvoeding alleen maar plezier van. Maak van je hond geen bedelaar. Laat hem dus niet meedelen in koekjes bij de koffie en geef hem niet op alle mogelijke en onmogelijke momenten iets te snoepen. Op gezette tijden als beloning een hondenkoekje, of liever nog een paar brokjes van zijn gewone voer, kan geen kwaad. Laat ook je visite weten dat er niets aan je hond gevoerd mag worden. Het is niet gezond en je maakt van jouw hond een bedelaar, die al zijn charme en raffinement in de strijd zal gooien om aan een snoepje te komen dat niet voor hem bestemd is.

Speelgoed
Handig is om eens in je huis rond te kijken wat er allemaal ligt aan spullen en speelgoed. Zeker als je kinderen hebt is het goed om met het gezin eens voordat de pup komt samen op onderzoek uit te gaan en net doen alsof je een klein hondje bent. Wat kan die kleine rakker straks allemaal pakken, wat mag en wat mag niet, wat is veilig en wat is onveilig. En dat geldt ook voor speelgoed. Let goed op dat er geen losse onderdelen aan speelgoed zit, zoals kraaloogjes van een pluche beest, flostouwtjes kunnen ook soms nare dingen veroorzaken als een pup het helemaal uit elkaar trekt en tennisballen zijn bijvoorbeeld slecht voor tanden (slijtage). Het advies is dat er toezicht is op met welk  speelgoed er gespeeld wordt.

Een kenmerk van de Flatcoated Retriever is dat ze je zullen begroeten met een knuffel of dekentje in hun bek. Retrievers dragen graag iets en dit kan aangemoedigd worden als begin van zijn latere apporteer- of gehoorzaamheidstraining. 

Enkele boekentips:

  • Antonisse-Zijda, Tineke. De vroege opvoeding van een retrieverpup Dit boek geeft een duidelijk beeld door  veel foto’s  en goede instructie van het opvoeden van een pup vanaf zeven weken. 
  • Barendrecht, Nel. Sam leert leren.  Een plezierig boek met veel foto’s over het opvoeden van een retrieverpup. 
  • Gaus, Martin. Een puppy in huis. Hierin beschrijft Gaus onder andere het opvoeden zonder straffen.  
  • Rediers, Ilse. Een vlekkeloos hondenleven. Wetenschappelijke benadering van hondengedrag en -welzijn. Een toegankelijk boek over nieuwe inzichten over randorde en dominantie, over wat een hond voelt en wanneer hij gelukkig is, hoe de hond de wereld ervaart, sociaal gedrag en communicatie en hoe je kunt bijdragen aan de levenskwaliteit van je hond. 2020
  • Op Doggo.nl kun je ook veel relevante artikelen vinden oa. “Goed slapen is belangrijk voor je hond”.
TOP