FORGOT YOUR DETAILS?

Karakter en gedragskenmerken

door Elian Hattinga van ’t Sant 

De Flatcoated Retriever is ontstaan uit de behoefte van jagers om met honden te werken die in alle rust kunnen wachten en met meerdere honden verdraagzaam, zonder competitie met elkaar, kunnen werken. Door een strenge selectie in de fokprogramma’s is een ras ontstaan met een heel eigen karakter, dat op veel punten afwijkt van ander gangbaar hondengedrag. Veel rassen zijn namelijk juist terughoudend naar vreemde mensen en honden, verdedigen gevangen wild tegenover onbekende honden en/of mensen en zijn bang voor harde geluiden. De flatcoat is dus heel bijzonder. Er zijn genetisch verankerde raskenmerken ontstaan die typisch zijn voor de flatcoat (of dat zouden moeten zijn): 

Speelse allemansvriend 
Een Flatcoated Retriever wil in principe graag samen met iedereen werken en spelen. Hij is niet eenkennig en zal ook niet zomaar uitvallen tegen vreemde mensen of kinderen. Hij begroet mensen kwispelend en deelt niet zelden een lebber uit. Ze blaffen meestal wel als er aangebeld wordt of als iemand onverwacht binnenkomt, maar dit is vooral uit vreugde en opwinding.

Uiterst sociaal en coöperatief 
Een Flatcoated Retriever is een verdraagzame en mensgerichte hond. Hij wil graag bij en onder de mensen zijn. Hij is niet competitief en heeft een grote bereidheid om te delen. Hij is intrinsiek gemotiveerd om iets ‘samen te doen’ en ziet mensen en andere honden niet als bedreiging of concurrentie. In het werk pakt hij het wild goed, maar ook zacht vast (zacht in de bek), en laat hij het los als het wordt aangepakt. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat flatcoats het wild snel en ongeschonden terugbrengen. Het hindert een flatcoat over het algemeen niet dat er om hem heen allemaal vreemde mensen en honden zijn. Ze zullen niet snel de speeltjes van kinderen afpakken of hun eigen speeltjes verdedigen. Een flatcoat zal iets lekkers, bijvoorbeeld een stukje kaas, in het algemeen zacht aanpakken zonder je vingers erbij af te happen, en geen spullen in huis vernielen (al zijn er natuurlijk uitzonderingen!).

Onvermoeibaar en sterk intrinsiek gemotiveerd om te werken
De Flatcoated Retriever is in de nazoek onvermoeibaar en zal ook het laatste verloren stuk wild zoeken en binnenbrengen. Aan zoeken, speuren, apporteren en spelen heeft hij veel behoefte.

Niet schrikachtig en niet bang van harde knallen
Een Flatcoated Retriever is doorgaans niet erg schrikachtig. Dikke kans dat hij tijdens vuurwerk op ouderjaarsavond 
gewoon doorslaapt. Omdat dit niet altijd vanzelf gaat, is het hoe dan ook aan te raden om je hond er goed op voor te bereiden, desgewenst met een vuurwerktraining van een hondenschool. 

Socialisatie, opvoeding en training
Bovenstaande karaktereigenschappen horen bij de meeste Flatcoated Retrievers. Maar niet alles gaat natuurlijk vanzelf. 

Socialisatie, opvoeding en training zijn, zoals voor alle honden, essentieel om zich veilig te kunnen voelen, vertrouwen op te bouwen en te leren wat er wel en niet is toegestaan.

Een Flatcoated Retriever heeft een consequente, duidelijke en tegelijkertijd vriendelijke, positieve aanpak en veel geduld nodig. Hij is super opmerkzaam en zal elk subtiel lichaamssignaal van zijn baas snel door hebben. Dat is een heel fijne eigenschap, maar ook een die voor menig eigenaar voor een uitdaging zorgt.  

Puppy-gedragstest
Fokkers hebben zelf een goed beeld van het karakter van de pups. Als de pups zeven weken oud zijn, wordt er een puppy-gedragstest uitgevoerd.  De gedragstest is er op gericht om de fokker een nog completer beeld te geven van de pup. Zo kan hij de pupkoper goed informeren over de meest kenmerkende eigenschappen van de pup. Niet alle pups zijn hetzelfde en er zal door de fokker zorgvuldig gekeken worden welke pup bij welke baas het beste past. Ook geven gedragstesten informatie over wat er nodig is in opvoeding en training. 

Behoud van eigenschappen
Er is geen sprake van een onveranderlijk, uniform genenpakket dat steeds wordt doorgegeven. Het is daarom van belang om ervoor te zorgen dat de beschreven raseigenschappen behouden blijven. Het uitgangspunt van de FRC en de fokkers is dan ook: het behoud van de oorspronkelijke en prachtige eigenschappen van de Flatcoated Retriever. 

TOP